Årets perenn 2019

Written By jan

On 2018-11-02
"

Read more

Hem » Årets perenn 2019

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ‘Herrenhausen’ till Årets Perenn 2019.

Purpurmejram ‘Herrenhausen’ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Insekternas flödande dryckesbar

Purpurmejram är en av de viktiga pollinerande insekternas stora favoriter. Bin, fjärilar, humlor och blomflugor.

– Den lockar till sig mängder av fjärilar av alla de sorter.

Bred användning i soligt läge

Årets Perenn 2019 är en torktålig växt som trivs bäst i full sol och väldränerad jord. Den självsår sig i viss mån men småplantorna är lätta att rensa bort där du inte vill ha dem.

Användningsområdet är brett. Purpurmejram’Herrenhausen’ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

Fina kombinationer

De mjuka färgtonerna hos ‘Herrenhausen’gör sorten fin att kombinera med många andra växter. Victoria rekommenderar särskilt sirliga gräs, röd solhatt, rödbladig alunrot av olika slag samt kärleksört med rosaröd blomning. Det kan till exempel vara blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’, som med sin strikt, upprätta form bryter av mot purpurmejramens rundade; solhatt, Echinacea purpurea ‘Magnus’, med stora, rödvioletta blommor; rödbladig alunrot, Heuchera ‘Obsidian’ med riktigt mörkt bladverk; och kärleksört, Hylotelephium telephium (Atropurpureum-Gruppen) ‘Xenox’, med mörkt brunröda blad och rosa blommor.

Förutom prydnadsgräs, mörkbladiga växter och blommor i rosa och rödviolett är bland annat perenner som går i silvriga, ljusgula och blåvioletta toner givna som sällskapsväxter. Här har vi listat några förslag. Observera att det finns många olika sorter av en del växter, så försäkra dig om att du får en som ger den färg och nyans du vill ha.

Prydnadsgräs: silvergräs, Achnatherum calamagrostis; kopparstarr, Carex buchananii; blåtåtel, Molinia caerulea ‘Moorhexe’; jungfruhirs, Panicum virgatum.

Mörkbladigt: rödbladig alunrot, Heuchera; mörkbladiga sorter av kärleksört, Hylotelephium.

Rödviolett: solhatt, Echinacea; kärleksört, Hylotelephium; grekvädd, Knautia macedonica.

Blåviolett: anisört, Agastache ‘Black Adder’ eller ‘Blue Fortune’; martorn, Eryngium; stäppsalvia, Salvia nemorosa.

Silvriga toner: ulleternell, Anaphalis triplinervis; kattfot, Antennaria dioica; krypmalört, Artemisia schmidtiana ‘Nana’; lammöron, Stachys byzantina.

Ljusgult: färgkulla, Anthemis tinctoria ‘Wargrave Variety’; solhatt, Echinacea ‘Aloha’.

Foto: Säve Plantskola och Marie Andersson

källa: växtforum.se

0 Comments