Grönt kulturarv

Written By jan

On 2018-11-02
"

Read more

Hem » Grönt kulturarv

 

Lanseringen av särskilt värdefulla växter från Programmet för odlad mångfalds inventeringar år 2002-2010 fortsätter. Våren 2019 blir ytterligare åtta äldre trädgårdsväxter tillgängliga på marknaden; två perenner, tre rosor och tre humlesorter.

Blodalunrot Heuchera sanguinea ‘Smedsberget’ kommer från Lycksele i Lappland och är den nordligaste sort som hittills lanserats som Grönt kulturarv. Sorten har fått sitt namn efter stadsdelen Smedsberget där blodalunroten odlats sedan 1930-talet. I en av villorna på berget bodde Bertil och Tora med familj. Bertil var kamrer vid ett av skogsbolagen och en kunnig och intresserad trädgårdsodlare på fritiden. År 1947 flyttade den nygifta Kerstin in i en grannfastighet på Smedsberget. Hon var också passionerat intresserad av trädgård och började genast plantera växter, ofta sådan hon fick av vänner, grannar och släktingar. Någon gång kring 1950 fick hon blodalunroten av Bertil och tant Tora som Kerstin känt sedan barnsben. Blodalunroten minns hon sedan sin barndom på 1930-talet och det är hos Kerstin som den bevarats fram till idag.

Blodalunrot ‘Smedsberget’ blommar i juni med mörkt rosa blommor på rödlila stjälkar. 60 cm hög. Mörkgröna bladrosetter. Bra som marktäckare, kant- eller rabattväxt.

 

Silvrig höstanemon Anemone tomentosa ‘Föräldrahemmet’ är insamlad i Uppland, men har odlats i både Småland och Stockholm. När Axel och Sveas egnahemshus i Norra Ängby i Stockholm stod färdigt i mitten av 1930-talet blev det dags att börja tänka på plantering av trädgården. Sommaren 1937 for familjen på besök till Axels föräldrahem utanför Rottne i Småland, som man brukade göra varje år. Föräldrahemmet var ett lantbruk och på somrarna hjälpte Axel, Svea och deras barn till att ta in skörden. Just det här året fick familjen med sig delningar av tre sorters höstflox och den silvriga höstanemonen för att plantera i sin egen trädgård. Axel och Sveas dotter Inga-Britt minns hur växterna sveptes in i papper, togs med på tåget och planterades vid huset i Norra Ängby. Många år senare fick Inga-Britt med sig plantor av höstanemonen när hon fått en egen trädgård i Roslagen. Där blommar den varje höst och påminner om inte bara ett utan två föräldrahem: Axels föräldrahem utanför Rottne och Inga-Britts föräldrahem i Norra Ängby.

Silvrig höstanemon ‘Föräldrahemmet’ är en tålig, vacker höstanemon som är härdigare än många höstanemonhybrider. Sorten blir 120-130 cm hög och blommar med ljust rosalila blommor i luftiga klasar.

Källa: Svenskt växtforum

0 Comments